Bruno Vlahek

Bruno Vlahek

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek (Zagreb, 1986.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih glazbenika. Uz osvrte na umjetničku svestranost, kritika ističe njegovu “fantastičnu virtuoznost” te “dubinu glazbene misli koja očarava publiku”. U dobi od 9 godina dobiva prvu poduku klavira na Glazbenoj školi Pavla Markovca kod Mare Bolfek, a dvije godine kasnije osvaja prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Pinerolu (Italija), da bi potom postao i dvostrukim apsolutnim pobjednikom hrvatskih državnih natjecanja u Dubrovniku. Diplomirao je u klasi Vladimira Krpana kao jedan od najmlađih studenata u povijesti zagrebačke Muzičke akademije. Poslijediplomske studije završava na Konzervatoriju u Lausannei kod Jeana-Françoisa Antoniolija te na Hochschule für Musik u Kölnu kod Vasilija Lobanova gdje je istodobno studirao i kompoziciju te improvizaciju.
Od 2010.- 2013. kao stipendist španjolske zaklade Albéniz, usavršavao se pod mentorstvom legendarnog ruskog pijanista i pedagoga Dmitrija Baškirova na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu. Laureat je mnogih međunarodnih pijanističkih natjecanja poput onih u Parizu, Šangaju i Lyonu, nositelj je naslova “Mladi glazbenik godine” Zagrebačke filharmonije za 2010. godinu, dobitnik švicarskih nagrada „Paderewski“ i “Max D. Jost”, nagrade Yamahine europske glazbene fondacije, memorijalne nagrade Pnina Salzman u Izraelu, nagrade Artists on Globe 2014., kao i nositelj počasne diplome španjolske kraljice Sofije. Istodobno, kao skladatelj osvaja najviše nagrade na XXXIII. međunarodnom skladateljskom natjecanju “Cristóbal Halffter” u Španjolskoj, na Muzičkom biennalu Zagreb 2017., na međunarodnom natjecanju “Fidelio”, a dobitnikom je i diskografske nagrade “Porin” za najbolju skladbu klasične glazbe 2018. godine. Redovito održava recitale i nastupa s orkestrima diljem Europe, u Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Rusiji i na Bliskom istoku, u dvoranama kao što su Palau de la Música u Barceloni, Akademija Liszt Ferenc u Budimpešti, Dubai Opera, St. Martin-in-the-Fields u Londonu, Auditorio Nacional u Madridu, Gasteig u Münchenu, Mozarteum u Salzburgu, moskovski Kremlj, Seoul Arts Centre, Shanghai Concert Hall ili Tel Aviv Museum of Art, te na festivalima poput onih u Dubrovniku, Beču, Bolzanu, Moskvi, Palmi de Mallorci, Dar-es-Salaamu ili švicarskom Verbieru – u kojem je nastupio kao prvi mladi umjetnik iz Hrvatske.
Ostvario je snimke za TV i radio kuće kao što su britanski BBC 3, nizozemski NPO Radio 4, španjolski RTVE i Catalunya Ràdio te Radio Suisse Romande. Surađivao je s dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Nikša Bareza, Leopold Hager, Milan Horvat, Vladimir Kranjčević, Jaime Martín, Pascal Rophé, Mladen Tarbuk, David Danzmayr, Phillippe Muller, Goran Končar, Alexander Ghindin, Cyprien Katsaris i Viktor Tretiakov, dok uz suprugu pijanisticu Dubravku Vukalović s velikim uspjehom djeluje u klavirskom duu D&B s kojim je 2013. g. postao laureat međunarodnog natjecanja za klavirska dua u Monte-Carlu. Autorom je skladateljskog opusa kojeg čine mnogobrojne orkestralne, komorne, solističke i vokalne skladbe raznih žanrova. Djela su mu izvedena na pet kontinenata u gradovima kao što su New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Lisabon, Prag, Moskva, Salzburg, Beč, Cambridge, Sankt Petersburg, Seul i Singapur, te između ostalog na Svjetskim danima glazbe u Sydneyu (Australija).
Notni zapisi njegovih skladbi izdani su dosad u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.
Profesor je na Glazbenom konzervatoriju „Katarina Gurska“ u Madridu, član je ocjenjivačkih sudova međunarodnih glazbenih natjecanja i održava majstorske radionice diljem svijeta.

– obrazovna razina:

učenici srednjih glazbenih škola, studenti i diplomirani studenti visokoškolskih glazbenih ustanova