David Grigorian

Violončelist i Rostropovičev student David Grigorian, rođen je u Jerevanu, Armenija, 1946. godine. Odrastao je pod utjecajem tradicionalne ruske glazbene kulture. Od 1992. živi u Njemačkoj, a publiku i kritičare osvojio je svojom muzikalnošću kao i strastvenom i uzbudljivom interpretacijom.
Osobit dar za sviranje violončela kod Davida Grigoriana vrlo je rano otkrio otac koji ga je i podučavao. Kasnije je primljen na Konzervatorij Čajkovski u Moskvi gdje je nastavio glazbeno obrazovanje. Vrlo rano je počeo javno nastupati, a 1970. bio je laureat natjecanja Čajkovski. Od samog početka Mstislav Rostropovič bio je impresioniran visokom glazbenom razinom i originalnošću te tehničkim savršenstvom i prepoznatljivom umjetničkom osobnošću mladog violončelista, predodređenim za veliku solističku karijeru.
Otada je nastupao u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kijevu, Rigi i drugim gradovima SSSR-a, poznatim po predanoj glazbenoj publici. Uz uspješna gostovanja po europskim zemljama, uskoro je postao poznat i široj publici izvan Sovjetskog Saveza. Surađivao je s dirigentima kao što su M. Rostropovič, R. Reuter, W. Nelson, W. Sinaisky, O. Kosushi i dr. Kao vrhunski interpret komorne glazbe surađivao je s L. Lissovayom, A. Nasekinom, Dang Thay Schonom, I. Shukovim, G. Zislinom, D. Sitkovetskym, S. Rudiakovom, G. Končarom i mnogim drugima.
Uz svoju solističku karijeru David Grigorian, kao pravi učenik i nasljednik Rostropoviča posebnu pažnju posvećuje pedagoškom radu. Već u Sovjetskom savezu predavao je u Moskvi, Gorkyju i Novosibirsku. U Njemačkoj je predavao violončelo na Sveučilištu Saarland u Saarbrückenu. Pored toga, predaje i promovira darovite mlade glazbenike te vodi međunarodne majstorske tečajeve u nekoliko istočnoeuropskih zemalja kao i Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Hrvatskoj i Njemačkoj.
David Grigorian u braku je s koncertnom pijanisticom Ludmilom Lissowajom. Snažna prijateljstva povezuju ga s Davidom Geringasom, Elizabeth Leonskayom, Zaharom Bronnom, Mayom Plisetskayom i Rodionom Shchedrinom.
Izraz njegove umjetničke osobnosti je, na primjer, njegovo tumačenje Waxmann-Bizetove Carmen Fantasy (prilagodba za violinistu Jaschu Heifetza) u kojoj svira dionicu solo violine na violončelu. Također je poznat po svojoj originalnoj interpretaciji Mendelssohnovih Pjesmi bez riječi kao i Šostakovičev Sonate za violu, koju izvodi u verziji za violončelo i glasovir sa suprugom Ludmilom Lissovayom.
Unatoč vrhunskoj vještini i tehničkom savršenstvu, David Grigorian sačuvao je umjetničke osobine koje su ga zauvijek obilježile: živost, individualnost i jedinstvenost.

– obrazovna razina:

učenici srednjih glazbenih škola, studenti i diplomirani studenti visokoškolskih glazbenih ustanova